Вісник соціально-економічних досліджень 2022, 3-4(82-83), 152-166

Open Access Article

Стратегічні орієнтири розвитку підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Олександр Олександрович Носирєв
кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму і готельно-ресторанного бізнесу, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Україна, e-mail: nosyriev.bf@khpi.edu.ua, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-4089-3336

Цитувати статтю:

Носирєв О. О. Стратегічні орієнтири розвитку підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2022. 3-4(82-83). С. 152-166.

Анотація

Статтю присвячено дослідженню стратегічних орієнтирів розвитку підприємств індустрії гостинності та туризму в умовах ринкових трансформацій та змін зовнішнього середовища. Розглянуто тенденції розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу України. Відзначено вагомий спад ділової активності та скорочення обсягів туристичних потоків внаслідок пандемії та військових дій на території держави, що спричинило уповільнення розвитку суб’єктів готельно-ресторанного господарства та туристичних підприємств. Узагальнено системні проблеми розвитку готельно-ресторанного і туристичного бізнесу. Відзначається, що перспективні напрямки сучасного розвитку індустрії гостинності доцільно фокусувати на поглибленні спеціалізації та диверсифікації послуг закладів. Підкреслено важливість впровадження сучасних тенденцій розвитку галузі, зокрема, напрямів диджиталізації та цифровізації. Зазначено, що готельно-ресторанний бізнес, як складова туристичної дестинації, є одним зі стабілізаційних та стимулювальних факторів розвитку економіки регіону. Обґрунтовано, що розвиток індустрії гостинності регіону надає змогу залучити до організації туристичної діяльності широке коло підприємств та трудових ресурсів, що є основою для формування туристичних кластерів та кластерів індустрії гостинності. Узагальнено тенденції розвитку туризму та гостинності з позицій регіонального управління. Зазначено, що індустрія гостинності та туризму може бути вагомим джерелом інвестиційного розвитку та зростання регіональної конкурентоспроможності. В основу регулювання розвитку туристично-рекреаційного комплексу регіону має бути покладено організаційно-економічний механізм функціонування галузі. Окреслено тенденції повоєнного відновлення індустрії туризму і гостинності. Наголошено, що відновлення життєздатності індустрії туризму та гостинності має розпочатися з найменш постраждалих від війни регіонів. Запропоновано стратегічні заходи з покращення стану індустрії гостинності та туризму в усіх регіонах України, незалежно від орієнтації на іноземних або внутрішніх туристів.

Ключові слова

індустрія гостинності; стратегічний розвиток; сфера послуг; управління; рекреаційно-туристичні дестинації; готельно-ресторанний бізнес; туристичний бізнес.

JEL classification: L830; O100; DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.3-4(82-83).2022.152-166

УДК: 338.46 : 338.48

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Милько І. П. Концептуальні засади розробки стратегії розвитку готельно-ресторанного комплексу України. Економічний форум. 2019. № 4. С. 90–98. URL: http://e-forum.lntu.edu.ua/ index.php/ekonomichnyy_forum/article/view/17 (дата звернення: 23.11.2022).
  2. Яценко В. М. Сучасні тенденції функціонування і розвитку індустрії туризму та готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Determinants of Innovation and Investment Development of Multi-Branch Enterpreneurship, Tourism and Hospitality Industry : сollective monograph. Nurenberg, 2019. Pр. 224237. URL: http://eprints.cdu.edu.ua/1877/1/ monogr.pdf#page=224 (access date: 24.11.2022).
  3. Долгова К. Глокалізація туристичного простору як інноваційний підхід розвитку туризму в світі та Україні. Grail of Science. 2022. № 1213. С. 768774. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.29.04.2022.140.
  4. Якушев O. Інноваційні технології в управлінні бізнес-процесами підприємств сфери готельно-ресторанних та туристичних послуг. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2020. № 3 (2). С. 195208. DOI: https://doi.org/10.31866/ 2616-7468.3.2.2020.219696.
  5. Калініченко О. О. Особливості регіонального ринку готельно-ресторанного бізнесу в умовах сталого розвитку. Стратегічні перспективи готельно-ресторанного бізнесу в Україні : досвід, проблеми та інновації : тези доповідей ІI Всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Житомир, 11-12.02.2020 р.). Житомир : ЖДУ імені І. Франка. 2020. С. 69. URL: https://tinyurl.com/kalinichenko (дата звернення: 25.11.2022).
  6. Помаза-Пономаренко А. Л. Розвиток туризму в Україні у воєнний і післявоєнний періоди. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія : Публічне управління та адміністрування. 2022. Т. 33 (72). № 5. С. 611. DOI: https://doi.org/10.32782/TNU-2663-6468/2022.5/02.
  7. Богдан Н. М., Корчагіна Д. С. Фактори туристичної привабливості дестинації : готельно-ресторанний бізнес. Сучасні тенденції розвитку індустрії туризму та гостинності у конкурентному середовищі : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. 2020. Харків : ХНУМГ імені О. М. Бекетова. С. 2324. URL: https://science.kname.edu.ua/images/dok/ konferentsii/2020konf/17_04_2020_compressed.pdf#page=23 (дата звернення: 25.11.2022).
  8. Кулик А. Фактори впливу на розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Економічний дискурс. 2019. Вип. 4. С. 5867. DOI: https://doi.org/10.36742/ 2410-0919-2019-4-6.
  9. Гищук Р. М. Детермінованість впливу туризму на розвиток і управління готельною інфраструктурою регіону в кризовий період. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. 2021. Вип. 1 (81). С. 825. DOI: http://doi.org/10.34025/2310-8185-2021-1.81.01.
  10. Балджи М. Д. Запровадження індустрії гостинності в туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Стратегічні перспективи туристичної та готельно-ресторанної індустрії в Україні : теорія, практика та інновації розвитку : зб. матеріалів Всеукр. наук.-прак. інт.-конф., 28-29 жовтня 2021 р. Умань : ВПЦ «Візаві», 2021. С. 4345. URL: https://tinyurl.com/Baldgi-28-29102021 (дата звернення: 29.11.2022).
  11. Мельниченко О. А., Шведун В. О. Особливості розвитку індустрії туризму в Україні : монографія. Харків : Вид-во НУЦЗУ, 2017. 153 с. URL: https://tinyurl.com/melnichenko-shvedun (дата звернення: 01.12.2022).
  12. Білоус С., Красько А., Безручко Л. Підвищення конкурентних переваг готельно-ресторанних та туристичних підприємств за допомогою методів менеджменту. Економіка та суспільство. 2021. № 23. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/ 2021-23-22 (дата звернення: 01.12.2022).
  13. Голод А. П., Іжевська О. П., Коркуна О. І. Кластерна модель розвитку індустрії гостинності регіону. Східна Європа : економіка, бізнес та управління. 2019. Вип. 4 (21). С. 375380. URL: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/bitstream/123456789/2413/1/Holod.pdf (дата звернення: 02.12.2022).
  14. Андрушків Б. М., Добруцька Ю. М. Дослідження особливостей діяльності закладів готельно-ресторанного господарства України у регіональному аспекті. Актуальні задачі сучасних технологій : матеріали X Міжнар. наук.-практ. конф. молодих учених та студентів, 24-25 листопада 2021 р. Тернопіль : ТНТУ імені Івана Пулюя. С. 6162. URL: https://tinyurl.com/andrushkiv-dobrucka (дата звернення: 05.12.2022).
  15. Деділова Т., Носирєв О., Осипова С. Стратегічна концепція відбудови туристичного потенціалу України у поствоєнні часи. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Т. 26. № 1. С. 4654. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.01.046.
  16. Носирєв О., Деділова Т., Токар І. Розвиток туризму та індустрії гостинності в стратегії постконфліктного відновлення економіки України. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Т. 26. № 1. С. 5568. DOI: https://doi.org/10.33108/sepd2022.01.055.
  17. Дробиш Л. В., Прокопенко І. Р. Туристично-рекреаційний комплекс регіону та проблеми його розвитку. Туристичний та готельно-ресторанний бізнес в Україні : проблеми розвитку та регулювання : матеріали XI Міжнар. наук.-практ. конф., 19-20 березня 2020 р. Черкаси : ЧДТУ, 2020. С. 2931. URL: https://tinyurl.com/drobish-prokopenko (дата звернення: 05.12.2022).
  18. Якименко-Терещенко Н., Мірко Н., Моца А. Розвиток індустрії туризму у повоєнний період. Економіка та суспільство. 2022. № 44. DOI: https://doi.org/10.32782/ 2524-0072/2022-44-117.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
sbornik.odeu sbornik.vsed.oneu@gmail.com

Шановні автори!

Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.

З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"

3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").

Завантажити інформаційний буклет


Flag Counter