Вісник соціально-економічних досліджень 2023, 1-2(84-85), 83-93

Open Access Article

Оцінювання технології управління підприємством ресторанного бізнесу в умовах змін

Інна Олексіївна Кузнецова
доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри менеджменту організацій, Одеський національний економічний університет, Україна, e-mail: inna.stream@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-3017-6165

Артем Андрійович Кім
керівник аналітичного відділу ресторанної компанії Synergy Group, Україна, e-mail: scandalishe@gmail.com

Цитувати статтю:

Кузнецова, І. О., Кім, А. А. Оцінювання технології управління підприємством ресторанного бізнесу в умовах змін. Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2023. 1-2(84-85). С. 83-93.

Анотація

У статті розкрито сутність поняття технологія управління як сукупності формалізованих знань про виконання процесу управління. Предметом дослідження є теоретичні положення та практичні рекомендації щодо технології управління ресторанами в умовах змін бізнес-середовища. Метою статті є дослідження основних технологій управління з огляду на тенденції зрушень бізнес-середовища та формування методу оцінювання доцільності використання технології для ресторанного бізнесу. За методологічну основу проведення дослідження взято системний аналіз, з використанням якого проведено оцінку розвитку ресторанної галузі та теорію нечіткої логіки для формування методу оцінювання технологій. З використанням методу динамічних рядів проаналізовано розвиток ринку ресторанних послуг. Систематизовано низку факторів, які визначають привабливість ресторанного бізнесу для підприємців. До них віднесено: фінансову привабливість, популярність бізнесу серед населення, гнучкість у величині необхідних інвестиційних вкладень в бізнес, можливість мережевого розвитку, привабливість для іноземних інвесторів, розвиток франчайзингу, розвиток комплименторів, невисокі вхідні бар’єри. Систематизовано фактори, які вплинули на розвиток ресторанного бізнесу в період пандемії. Виокремлено нові технології, які стали активно розвиватися в умовах змін бізнес-середовища. Доведено, що ключовою конкурентною перевагою ресторанного бізнесу в умовах пандемії та війни стали гнучкість і здатність швидко адаптуватися. Доведено важливість систематизованих технологій в період війни. З використанням апарату нечіткої логіки запропоновано метод оцінювання доцільності впровадження інноваційної технології у ресторанний бізнес, яка враховує конкурентні переваги ресторану, цінність технології для споживачів та можливості підприємства впровадити інноваційну технологію.

Ключові слова

технологія управління; ресторанний бізнес; зміни бізнес-середовища в умовах пандемії та війни; привабливість бізнесу; конкурентна перевага; нечітка логіка.

JEL classification: M110; DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1-2(84-85).2023.83-93

УДК: 005:640.43

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Кузьмін О. Є., Мельник О. Г., Адамів М. Є. Антисипативне управління підприємствами: процесно-структурований підхід. Економіка : реалії часу. 2012. № 2 (3). С. 71–77.
  2. Раєвнева О. В. Управління розвитком підприємства : методологія, механізми, моделі : монографія. Харків : ВД «ІНЖЕК», 2008. 632 с.
  3. Ястремська О. М., Ястремська О. О. Управління розвитком підприємств : уточнення теоретичних положень. Проблеми економіки. 2020. № 1 (43). С. 214–226. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-1-214-226.
  4. Верба В. А. Еволюція управлінських технологій як віддзеркалення проблематики та завдань розвитку підприємств. Стратегія економічного розвитку України. 2014. № 34. С. 148–156.
  5. Современные технологии управления промышленным предприятием : монография / А. Э. Воронкова, А. В. Козаченко, С. К. Рамазанов, Л. Е. Хлапенов. Киев : Либра, 2007. 256 с.
  6. Жежуха В. Й., Овчарук В. В. Особливості формування технологічних методів управління в системі менеджменту підприємств. Економіка. Фінанси. Право. 2013. № 7. С. 3–5.
  7. Чмутова І. М., Андрійченко Ж. О., Довгопола Ю. С. Еволюція та сучасні тенденції розвитку технологій управління фінансово-економічними процесами. Економіка і суспільство. 2017. Вип. 11. С. 322–329.
  8. Henry J. P. Making the technology-strategy connection. International Review of Strategic Management. Chichester. Wiley, 1990. 210 р.
  9. Чейз Р. Д., Эквилайн Н. Дж., Якобс Р. Ф. Производственный и операционный менеджмент / пер. с англ. Москва : ИД «Вильямс», 2001. 704 с.
  10. Василенко А. В. Менеджмент устойчивого развития : монография. Киев : Центр учебной литературы, 2005. 648 с.
  11. Нечаєва І. А., Кабак М. В. Особливості управління підприємством на основі використання сучасних технологій і систем менеджменту. Ефективна економіка. 2017. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5771 (дата звернення: 16.02.2023).
  12. Ulrich R., Weiland G. Organizational design and theory. Homewood, IL : Irwin, 1990. 287 p.
  13. Державна служба статистики України : сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 17.02.2023).
  14. Кузнецова І. О., Артемова О. С. Оцінювання конкурентоспроможності промислового підприємства. Науковий вісник ОНЕУ. 2016. № 10 (242). С. 54–72.
  15. Кузнецова І. О. Формалізація моніторингу як стадії процесу стратегічного управління. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2013. № 1/10 (61). С. 167–169. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2013.6763.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
sbornik.odeu sbornik.vsed.oneu@gmail.com

Шановні автори!

Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.

З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"

3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").

Завантажити інформаційний буклет


Flag Counter