Вісник соціально-економічних досліджень 2023, 1-2(84-85), 172-186

Open Access Article

Перспективи впровадження найкращих практик для розвитку підприємств швидкого харчування Одеського регіону

Олена Леонідівна Михайлюк
кандидат економічних наук, доцент кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський національний економічний університет, Україна, e-mail: elen.mih.555@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-4857-4129

Цитувати статтю:

Михайлюк, О. Л. Перспективи впровадження найкращих практик для розвитку підприємств швидкого харчування Одеського регіону. Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2023. 1-2(84-85). С. 172-186.

Анотація

У статті розглянуто особливості розвитку мережі закладів швидкого харчування в Одесі та Одеському регіоні. Мета статті – проаналізувати стан розвитку сфери закладів швидкого харчування Одеського регіону та галузі в цілому, дослідити світовий досвід та запропонувати нові механізми подальшого розвитку. Основними завданнями дослідження є: оцінити сучасний стан розвитку сфери закладів швидкого харчування в Одеському регіоні, визначити негативні моменти маркетингу та менеджменту, розробити рекомендації щодо вдосконалення діяльності закладів. Проаналізовано види закладів харчування, їх призначення, розмір середнього чеку, види доступних послуг. Досліджено відгуки клієнтів щодо позитивних і негативних моментів у функціонуванні закладів. Узагальнено маркетинговий досвід і особливості менеджменту таких мережевих закладів швидкого харчування як «McDonald’s», «Burgers King», «Pepper Point», «RFC», «Coffee-to-go», закладів типу фрі-фло та інших. Визначено основні умови для успішного розвитку закладів: значення вдалого логотипу, яскравої і зрозумілої вивіски; наявність закладу у всіх можливих месенджерах; обов’язкий зворотній зв’язок і швидке реагування на негативні відгуки у мережах; використання нейромаркетингу. За результатами дослідження запропоновано: збільшити інтерес до ідей здорового харчування; сконцентруватися на використанні переважно місцевих продуктів харчування і вин; поєднувати в одному закладі харчування коворкінг, розважальний контент, покупку готової їжі та продуктів харчування для дому; поширення системи онлайн-бронювання столиків; продовження процесу діджиталізація і автоматизація роботи закладів; впровадження сучасних CRM-систем для підвищення якості обслуговування.

Ключові слова

заклади швидкого харчування; ресторани; кафе; фаст-фуд; фрі-фло; кейтеринг; діяльність із забезпечення стравами та напоями; ринок ресторанних послуг.

JEL classification: L230; M310; R580; DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1-2(84-85).2023.172-186

УДК: 658.8.640.432 (477.74)

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. How do fast food companies make their money? / Quora educational platform : website. URL: https://www.quora.com/How-do-fast-food-companies-make-their-money (access date: 05.05.2023).
  2. 15 Facts and Statistics About The Fast Food Industry / Toast Company : website. URL: https://pos.toasttab.com/blog/on-the-line/fast-food-industry-statistics (access date: 05.05.2023).
  3. Аналiз ринку фаст-фуду / Компанія «Pro-Consulting» : сайт. URL: https://pro-consulting.ua/ ua/pressroom/rynok-fastfuda-v-ukraine-v-rezhime-bystrogo-nasysheniya (дата звернення: 10.05.2023).
  4. Ринок піцерій Борисполя : клієнти бажають швидкості, смакоти і затишку / Компанія «Pro-Consulting» : сайт. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-piccerij-borispolya- klienty-zhelayut-bystroty-vkusnoty-i-uyuta (дата звернення: 12.05.2023).
  5. 7 restaurant technology trends to watch in 2023 / EHL Insights Group : website. URL: https://hospitalityinsights.ehl.edu/restaurant-technology-trends (access date: 12.05.2023).
  6. Заклади швидкого харчування у Южному / Компанія «Travello» : сайт. URL: https://travello.com.ua/uk/yuzhnyj/food/filter/restorany (дата звернення: 15.05.2023).
  7. Заклади швидкого харчування в Ізмаїлі / Компанія «TripAdvisor LLC» : сайт. URL: https://www.tripadvisor.ru/Restaurants-g777828-Izmail_Odessa_Oblast.html (дата звернення: 16.05.2023).
  8. Заклади швидкого харчування у Чорноморську / Компанія «Travello» : сайт. URL: https://travello.com.ua/uk/ilichevsk/food/filter/kafe (дата звернення: 16.05.2023).
  9. Швидке харчування в Одесі на карті : телефони, відгуки. URL: https://list.in.ua/Одеса/Кафе-швидкого-харчування (дата звернення: 17.05.2023).
  10. Обсяг реалізованих послуг по Україні з діяльності із забезпечення стравами та напоями, реалізованих населенню : стат. інформація. Експрес-випуски (2019-2021 рр.) / Державна служба статистики України : сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 19.05.2023).
  11. Обсяг реалізованих послуг з діяльності із забезпечення стравами та напоями по Одеській області : стат. інформація / Головне управління статистики в Одеській області : сайт. URL: http://od.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 19.05.2023).
  12. Швидка користь : 10 закладів здорового фаст-фуду / The Village Україна : інтернет-газета : сайт. URL: https://www.the-village.com.ua/village/food/food-guide/269541-shvidka-korist-10-zakladiv-zdorovogo-fastfudu (дата звернення: 22.05.2023).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
sbornik.odeu sbornik.vsed.oneu@gmail.com

Шановні автори!

Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.

З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"

3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").

Завантажити інформаційний буклет


Flag Counter