Вісник соціально-економічних досліджень 2020, 1(72), 137-152
Open Access Article
Олег Миколайович Бабій
кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності, Одеський національний економічний університет, Україна, e-mail: olegbabiy@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0156-396X
Катерина Сергіївна Тимченко
аспірантка кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності, Одеський національний економічний університет, Україна, e-mail: katiecatharina@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-3328-6055
Бабій, О. М., Тимченко, К. С. Реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості : інноваційні підходи. Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць / За ред. М. І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2020. № 1 (72). С. 137–152.
У статті представлено інноваційні підходи реструктуризації підприємств виноградно-виноробної промисловості. Метою дослідження є детальний та систематичний розгляд актуальних проблем реструктуризації підприємств виноградно-виноробної промисловості; обґрунтування створення кластеру як одного з перспективних напрямків зовнішньої реструктуризації. Предметом дослідження є реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості. Методологічну основу становлять: дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері реструктуризації підприємств, законодавчі та нормативні акти України. При вивченні та аналізі проблемних питань статті використовувалися такі загальнонаукові прийоми та методи досліджень: логічний – для уточнення поняття «реструктуризація підприємства»; порівняльної оцінки – при дослідженні сучасних підходів до реструктуризації; історичний – при вивченні етапів еволюції концепції реструктуризації підприємства; статистичного аналізу – при визначенні проблем, тенденцій і перспектив розвитку підприємств виноградно-виноробної промисловості. Представлено різноманітні підходи, що стосуються визначення сутності реструктуризації підприємства, а також основні етапи еволюції концепції реструкту-ризації підприємства та їх характеристики. Наявність багатьох підходів до визначення реструктуризації, їх узагальнення, дозволило визначити основні характеристики процесу реструктуризації в комплексі та представити їх у вигляді класифікації. З метою підвищення конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеського регіону, для стимулювання їх розвитку в умовах євроінтеграції, а також для цільового використання державних коштів на розвиток виноградарства, запропоновано проведення реструктуризації даних підприємств шляхом створення інтегрованої структури – регіонально-галузевого кластера (різновид зовнішньої реструктуризації підприємств).
реструктуризація; виноградарство; виноградно-виноробна промисловість; регіонально-галузевий кластер; інновація.
JEL classification: L660; P230; DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1(72).2020.137-152
УДК: 336.2:334.764
Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.
З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"
3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").
Завантажити інформаційний буклет