Вісник соціально-економічних досліджень 2019, 1(69), 40-47

Open Access Article

Теоретичні засади визначення сутності категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві»

Олександр Володимирович Калініченко
кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства, Полтавська державна аграрна академія, Україна, e-mail: kalinichenko.oleksandr.v@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2688-859X

Цитувати статтю:

Калініченко, О. В. Теоретичні засади визначення сутності категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві». Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць / За ред. : М. І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2019. № 1 (69). С. 40–47.

Анотація

У статті наведено авторське визначення категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві» та застосування їх в енергетичній оцінці. Узагальнено види енергетичного ефекту як чинник відтворення сільськогосподарського виробництва з урахуванням особливостей аграрної сфери при існуючому рівні розвитку технологій та техніки. Застосовано процесний підхід до виробництва продукції рослинництва, який параметризований за енергетичним чинником. Обґрунтовано класифікацію видів енергії у процесі виробництва продукції рослинництва. Виділено такі види енергії: поновлювана (сонячна енергія, енергопотенціал ґрунту, температура повітря і ґрунту); непоновлювана (енергетичні ресурси; енергія, уречевлена в мінеральних та органічних добривах, пестицидах; енергія, уречевлена в насінні; енергія, уречевлена в техніці та обладнанні; енергія, уречевлена в будівлях та спорудах); енергія живої праці. Запропоновано виробництво продукції рослинництва визначати на основі енергетичних еквівалентів (Дж): 1) енергетичний еквівалент прямих витрат; 2) енергетичний еквівалент непрямих витрат; 3) енергетичний еквівалент у розрахунку на 1 людино-годину праці. Обґрунтовано класифікацію енергетичних ефектів: попередній енергетичний ефект; очікуваний енергетичний ефект; потенційний енергетичний ефект; гарантований енергетичний ефект; фактичний енергетичний ефект; розрахунковий енергетичний ефект; плановий енергетичний ефект; річний енергетичний ефект; питомий енергетичний ефект; інтегральний енергетичний ефект. Запропоновані наступні підходи до визначення енергетичного ефекту в рослинництві: 1) зменшення сукупних витрат енергетичних ресурсів на одиницю посівної площі за незмінної урожайності і-го виду сільськогосподарської культури; 2) підвищення урожайності і-го виду сільськогосподарської культури за однакових витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі; 3) підвищення і-го виду сільськогосподарської культури при зменшенні витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі.

Ключові слова

енергетична оцінка; енергетичний еквівалент; продукція рослинництва; енергія; поновлювана енергія; непоновлювана енергія; енергетичний ефект; енергетичний ефект у рослинництві.

JEL classification: Q100; Q200; Q300; Q400 ; DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1(69).2019.40-47

УДК: 330.101.5:338.43:633

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Тараріко Ю. О., Несмашна О. Ю., Бердніков О. М., Глущенко Л. Д., Личук Г. І. та ін. Біоенергетична оцінка сільськогосподарського виробництва (науково-методичне забезпечення). Київ : Аграрна наука, 2005. 200 с.
  2. Буга В. К., Добыш Г. Ф., Мицкевич А. А. Энергоемкость сельскохозяйственной продукции : монографія. Минск : Ураджай, 1992. 128 с.
  3. Гришко В. В., Перебийніс В. І., Рабштина В. М. Енергозбереження в сільському господарстві (економіка, організація, управління). Полтава : Вид-во «Полтава», 1996. 280 с.
  4. Медведовський О. К., Іваненко П. І. Енергетичний аналіз інтенсивних технологій в сільськогосподарському виробництві. Київ : Урожай, 1988. 208 с.
  5. Canakci M., Topakci M., Akinci I., Ozmerzi A. Energy use pattern of some field crops and vegetable production: case study for Antalya region, Turkey. Energy Conversion and Management. 2005. No. 4. Vol. 46. Pp. 655–666. DOI: https://doi.org/10.1016/j.enconman.2004.04.008.
  6. Esengun K., Erdal G., Gunduz O., Erdal H. An economic analysis and energy use in stake-tomato production in Tokat province of Turkey. Renewable Energy. 2007. Vol. 32. Issue 11. Pp. 1873–1881. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2006.07.005.
  7. Haj Seyed Hadi M., Darzi M., Sharifi Ashoorabadi E. Study the effects of conventional and low input production system on energy efficiency of Silybum marianum L. World Academy of Science, Engineering and Technology. 2009. No. 54. Pp. 364–366.
  8. Ozkan B., Akcaoz H., Fert C. Energy input-output an alysis in Turkish agriculture. Renewable Energy. 2004. No. 29. Pp. 39–51. DOI: https://doi.org/10.1016/S0960-1481(03)00135-6.
  9. Rathke G. W., Diepenbrock W. Energy balance of winter oilseed rape (Brassica napus L.) cropping as related to nitrogen supply and preceding crop. European Journal of Agronomy. 2006. No. 24. Pp. 35–44. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2005.04.003.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
sbornik.odeu sbornik.vsed.oneu@gmail.com

Шановні автори!

Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.

З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"

3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").

Завантажити інформаційний буклет


Flag Counter