Вісник соціально-економічних досліджень 2017, 1(62), 58–63

Open Access Article

Формування конкурентних переваг в харчовій та сільськогосподарській промисловості шляхом впровадження систем управління безпекою і якістю

Катерина Ігорівна Александрова
комерційний директор ТОВ «Гелека-М», е-mail:katya.muzika@gmail.com

Цитувати статтю:

Александрова, К. І. Формування конкурентних переваг в харчовій та сільськогосподарській промисловості шляхом впровадження систем управління безпекою і якістю // Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. праць; за ред. М. І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. (ISSN 2313-4569). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2017. – № 1 (62). – С. 58–63.

Анотація

У статті розглянуто та досліджено основні системи управління якістю і безпекою продукції, схвалені Глобальною ініціативою з безпеки харчових продуктів. Проаналізовано ринок свіжих грибів країн Західної Європи і України. На прикладі української грибної галузі проілюстровано вплив процесу європейської інтеграції на впровадження систем управління якістю та безпекою в харчовій промисловості. Надано пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності продуктів харчування вітчизняних підприємств.

Ключові слова

конкурентоспроможність; система управління якістю; безпека продукції; аналіз небезпечних чинників; дотації.

JEL classification: Q100;  DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1(62).2017.58-63

УДК: 658.562

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. The system of food safety control in METRO [Systema kontroliu bezpechnosti kharchovykh produktiv v METRO]. URL: https://www.metro.ua/about-metro/quality
  2. What is GFSI. URL: http://www.mygfsi.com/about-us/about-gfsi/what-is-gfsi.html.
  3. BRC Global standards. URL: http://www.brcglobalstandards.com/Manufacturers/Food/ WhytheBRCStandard.aspx#.VuatpX2LSUk.
  4. IFS Focused industries. URL: http://www.ifsworld.com.
  5. SQF Institute. One world. One standard. URL: http://www.sqfi.com/about-sqf.
  6. Hazard analysis and critical control point (HACCP) system and guidelines for its application. URL: http://www.fao.org/docrep/005/y1579e/y1579e03.htm.
  7. «On the main principles and requirements for safety and quality of food products: Law of Ukraine, No. 771/97-VR, 23.12.1997» [Pro osnovni zasady ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy, No. 771/97-VR, 23.12.1997], The Voice of Ukraine, No. 179, 19.09.2014
  8. Official site “Pieсzarka сentrum”. URL: http://pieczarka.ponowemu.pl.
  9. Agro business: Afacerea cu ciuperci, nu este pentru oricine. URL: http://www.agro-business.ro/ afacerea-cu-ciuperci-nu-este-pentru-oricine/2013/04/17.
  10. Polska największym producentem pieczarek w Europie dzięki unijnym funduszom. URL: http://www.polskieradio.pl/42/4265/Artykul/1474207,Polska-najwiekszym-producentem-pieczarek-w-Europie-dzieki-unijnym-funduszom.
  11. Polska pieczarkami stoi! jesteśmy liderem w europie, eksportujemy najwięcej na świecie. URL: http://pl.blastingnews.com/ekonomia/2015/07/polska-pieczarkami-stoi-jestesmy-liderem-w-europie-eksportujemy-najwiecej-na-swiecie-00474635.html.
  12. Koszyk cenowy. URL: http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/pieczarki-1-kg-na-wage, 32.html.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
sbornik.odeu sbornik.vsed.oneu@gmail.com

Шановні автори!

Продовжується набір статей до першого випуску 2024 р. До публікації приймаються статті українською та англійською мовами.

З 2022 року діють нові вимоги до оформлення статей до збірника наукових праць "Вісник соціально-економічних досліджень"

3 01.11.2023 р. вартість публікації складає 80 грн. за 1 сторінку (див. розділ "Оплата").

Завантажити інформаційний буклет


Flag Counter